Haptonomie

Niet kijken, maar zien; niet horen, maar luisteren; niet tasten, maar voelen. 

Haptonomie en Haptotherapie

Haptonomie

Haptonomie is een mensvisie.

Het betreft de leer van het voelen. (Hapsis = ‘tasten’ en Nomos = ‘wet / regel’. )

Voelen doen we allemaal gedurende de hele dag. Voelen gebeurt met het lichaam. Denk maar aan: kippenvel bij een aangrijpend verhaal, een probleem dat als een steen op de maag ligt, gebukt gaan onder zorgen, klamme handen of knikkende knieën bij iets spannends en stralen van blijdschap en geluk. In de haptonomie vormen lichaam, ziel en geest een geheel. Het lichaam houdt niet op bij de huid. Het bevat het menselijk vermogen om de tast uit te breiden in de ruimte. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via een lepel te voelen of de soep aankoekt onder in de pan en is men in staat om andermans blik te voelen, voordat hij deze ziet.

Via het lichaam is men aanwezig, iemand kan veel of weinig ruimte innemen. Emoties uiten we middels ons lichaam.

Het lichaam is tevens een opslagplaats voor positieve en negatieve gevoelens. Het lichaam vergeet nooit. Een bepaalde geur of plek kan een lichamelijke reactie teweeg brengen en daarmee een herinnering oproepen.


Haptonomie bestudeert de ontwikkeling van het gevoelsleven en de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen. Het richt zich specifiek op de bevordering van menselijk welzijn en levensgeluk.

De grondlegger van de haptonomie, Frans Veldman, stelt dat iedereen rationele bestaansbevestiging (het feit dat je bestaat) en affectieve zijnsbevestiging (het feit dat je goed bent zoals je bent) nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen tot een volledig en zich waardevol voelend mens in goede verbondenheid met zichzelf en de omgeving. Dit vormt een belangrijk uitgangspunt binnen de haptotherapie.


Haptotherapie

Haptotherapie is een persoonsgerichte en ontwikkelingsgerichte therapie met als doel het denken en voelen met elkaar in evenwicht te brengen.

Door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking wordt voelbaar wat er speelt. Je komt in contact met wat jou van binnen bezighoudt en wordt je bewust van je lichaam en je gemoed. Dit geeft inzicht in gevoel, emotie en de manier waarop je in relatie staat tot je omgeving.

Haptotherapie is gebaseerd op de menswetenschap haptonomie. De essentie van haptotherapie is mensen in contact te brengen met hun gevoel en daarop te kunnen laten vertrouwen. Hierdoor wordt men meer ‘zichzelf’ en groeit het zelfvertrouwen. Wanneer je durft te voelen wat jou bezighoudt en wie jij in je diepste wezen bent, daarnaar kan handelen en verantwoordelijkheid voor kan nemen, dan kan je jezelf zijn. Dit geeft zelfvertrouwen en verdieping aan contact met de omgeving. Haptotherapie helpt je daarbij.

De affectieve, bevestigende aanraking laat je voelen dat je goed bent zoals je bent. Je voelt je gekend in je diepste mens-zijn.


Balans tussen denken en voelen

Wanneer er evenwicht is in denken en voelen, zul je vitaler en sterker in het leven staan. Wanneer je durft te voelen wat jou bezighoudt, wie jij in in je diepste wezen bent, daarnaar kan handelen en verantwoordelijkheid voor kan nemen, dan kan je jezelf zijn.


Pijn

Over het algemeen willen we fysieke en emotionele pijn zo snel mogelijk kwijt en proberen we doorgaans nare gevoelens te negeren. Vanuit de haptonomie wordt ervan uit gegaan dat we pijn en emoties juist een betekenis hebben. Het lichaam geeft aan dat er iets aan de hand is. Het doel van de haptotherapie is nader te onderzoeken wat het lichaam aangeeft en ruimte te geven aan de persoon die men in wezen is. Op die manier leert men zichzelf beter kennen en kan men leren om dingen anders, vanuit de eigen authenticiteit, te doen. Zo biedt haptotherapie iemand de mogelijkheid om te groeien.


Oude pijn/ trauma

Het is mogelijk om tijdens de therapie in contact te komen met oude pijn die in het lichaam is opgeslagen. Deze pijn kan met haptotherapie veilig worden verwerkt, op jouw wijze en op jouw tempo.


Haptotherapie is ook geschikt als aanvulling op andere therapieën en kan daarbij een waardevolle bijdrage zijn.


Boeken

Ben je geïnteresseerd in meer achtergrondinformatie over haptonomie dan kan ik je de volgende boeken aanbevelen:

  • Haptonomie. Een kwestie van gevoel (Bob Boot)
  • Het lichaam als verhaal (Dieuwke Talma)
  • Gevoel voor leven (Els plooij e.a)


.

Share by: